Online: -nikdo-
- žádný sraz není vypsán -

Množení

Uříznu list z rozety/nemělo by to být 1.patro,tento list ještě není plně vyvinutý.Schválně se podívejte na fialku, že spodní listy mají jinou vazbu./ Jsou světlejší, třeba i méně vykrajované.List dám do vlažné vody do lékových skleniček./měly by být tmavé-nedělají se řasy./Nutná je kontrola vody ve sklaničkách - b r z y se odpařuje!!! Dolévám zase vlažnou vodou. Až se vytvoří kořínky, zasadíme do substrátu pro pokojové květiny s příměsí písku. Používám květináče o prům.8 cm plastové i hliněné./i když plastové se lépe udržují. Letos jsem si nechala od manžela zhotovit množárnu. Nevěřili byste, jak dřevěná polička umístěná na radiátoru asi 5 cm nad ním, dělá s novými listy a výhony zázraky. Teplý vzduch urychluje množení.Poslední dobou sázím nové zakořeněné listy do průhledných kalíšků s troškou zemimy.
Puntík Jenoduchý a praktický spôsob množenia afrických fialiek je nasledovný: Malý sklenený pohárik o <br>obsahu 100 - 200 ml naplníme odstátou vodou asi 2 - 3 (5) cm pod okraj (podľa dĺžky stopiek <br>fialiek), prikryjeme tenkým igelitom, ktorý dobre upevníme gumičkou. Do igelitu urobíme toľko <br>dierok, koľko listov chceme zakoreňovať. Listom skrátime stopku na rovnakú dĺžku tak, aby po <br>zasunutí do dierok boli ponorené asi 0,5 cm vo vode. Listy zasúvame do dierok na doraz, potom sú dobre fixované. Takto pripravený pohárik s listami umiestnime na svetlé a teplé miesto. Po čase <br>listy nielen zakorenia, ale vyrastú aj malé rastlinky, ktoré potom mnôžeme rovno sadiť do malých <br>kvetináčikov. Keď už začínajú rásť malé rastlinky a chceme ich v poháriku ešte ponechať (sú tam <br>skleníkové podmienky), môžeme jednoducho do vody pridať injekčnou striekačkou malé množstvo hnojiva, <br>aby mali fialky aj zdroj výživy. Takýto spôsob je absolútne bezúdržbový, veľmi jednoduchý a hlavne <br>efektívny. Je použiteľný aj u ďaľších druhov rastlín, ktoré sa dajú množiť z listov. ( Kallima Garden 24.11.2006. 16:52)
Puntík já nechávám zakořenit ve vodě, zkrácené listy na 2 cm šikmým řezem, potom sázím každý list zvlášť do pokojových pařeníčků (můžu zaslat foto) zakoupených v Bauhausu do směsi rašeliny a agroperlitu a funguje to bezvadně, podařilo se i množení květním stvolem (chiméra "Myrtle") ( Sisi 10.01.2006. 14:06)
Puntík Ještě se mi vybavila jedna důležitá informace, do každě zeminy nebo substrátu ještě přidávám naloupaný polystyren/kuličky/, zlehčí se tím půda. ( Misa 09.09.2005. 11:00)