Online: -nikdo-
- žádný sraz není vypsán -

Chiméra

Jsou fialky, které jsou jako semena ozařována a šlechtěna. Dle doslechu vím, že se nedají množit klasickým způsobem, bohužel jsem v tomto ohledu pouhý začátečník.Ale třeba mi něco poradíte Vy. Zkouším je sice množit,ale nedělám si velké naděje.
Puntík Chiméry z listu nelze namnožit. Chiméry jsou organismy, jejichž tělo tvoří buňky nebo tkáně různého genetického původu. Rostou pohromadě, ale zároveň si zachovávají relativní samostatnost.Vznikají například jako důsledek roubování, kdy se v místě srůstání podnože a roubu tvoří pupen, jehož jedna část patří podnoži a druhá roubu, nebo díky mutacím tělesných buněk (tzv. mutace somatické), čímž se vytváří genotypově odlišný sektor. Růst a vývoj rostliny pak probíhá v souladu s genetickou informací soustředěnou v chromozomech bunečního jádra a také v menší míře v cytoplazmě buňky. Zde je uložena v mitochondriích a plastidech.<br>Podle rozložení geneticky odlišných tkání rozlišujeme tři typy chimér:<br>Periklinální - původní tkáň obklopují buňky zmutované nebo jiného jedince.<br>Sektoriální - odlišná tkáň tvoří sektor od pokožky (epidermis) do středu původní tkáně (štěp).<br>Meriklinální - izolované části odlišné tkáně v jednom sektoru.<br><br>Proto pro milovníky afrických fialek je množení chimér komplikované. Jedinou možností zůstává množení pomocí odnoží, mateční rostliny. ( SUPERDEDA 19.01.2007. 19:03)
Puntík květním stvolem se mi zdařilo množení v pokoj. pařníčku, ale z asi 15 stvolů pouze 2 mají maličké rozetky (asi 3 mm), zbytek uhnil. Na internetu je také zmínka o množení pomocí "Keiko Grow" růstového hormonu (jakýsi gel, který v maličkém množství naneseme k lístečkům na květních stvolech a tam potom začne "bujení tkáně" a rostou rozetky - to vzykoušeno nemám, u nás není k mání a dovoz z Německa nebo Anglie (přes internet je dosti drahý) ( Sisi 11.01.2006. 11:59)
Puntík Mám stejnou zkušenost, Ťopkama se mi to nezdařilo ( Misa 18.11.2005. 10:39)
Puntík Chiméry se dají nejlépe množit pomocí odnoží. Odnož odřízneme a necháme zakořenit. Těžší množení je přes květní stopku. Květy se ustřihnou, stopka se u kořene odřízne od rostliny - je nejlepší, pokud jsou na ní maličké lístky. Stopku poté necháme zakořenit ve vodě (jako lístek) a poté zasadíme do lehkého substrátu. Většinou se ale stává, že se neujme. ( midibaba 14.11.2005. 14:46)
Puntík Pokud množíme chiméru z listů, musíme se snažit vypěstovat z jednoho listu co nejvíce potomků. Jeden list můžeme množit i 2X. Optimální je získat z jednoho listu 12 maličkých rostlinek. Ve stádiu kvetení těchto rostlinek se pak objevují rostliny s tmavými květy, těch je většina, ale i 1-3 rostliny s velmi zajímavě zbarvenými ( různě žíhanými nebo ploškově zbarvenými) květy. Všechny tyto malé rostlinky jsou geneticky stabilnější hybridy než chiméra, a svou genetickou výbavu si "nesou dál". Tj. další generace namnožená z těchto rostlinek si již zachová stejné zbarvení květu. ( Holkazmetra 09.09.2005. 17:48)